De moord op Franz Ferdinand in Sarajevo leidde in 1914 tot de Eerste Wereldoorlog. De hele bestaande Europese orde werd ontwricht, zowel in politiek, economisch als cultureel opzicht. Duitsland leek de grote verliezer, maar al spoedig werd duidelijk dat de Duitse positie eerder versterkt dan verzwakt was. De Tweede Wereldoorlog brak uit en Duitsland faalde opnieuw, maar daarvoor was wel de militaire kracht van de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten nodig. Een conflict tussen de beide overwinnaars volgde: de Koude Oorlog. Het enorme drama dat op 28 juni 1914 begon, eindigde pas op 25 december 1991.
Prof. dr. Maarten van Rossem (1943) was bijzonder hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten en veelgevraagd commentator op radio en televisie. Naast gewaardeerd jurylid van De slimste mens is hij bekend van het televisieprogramma De broeders Van Rossem, dat hij samen met zijn broer Vincent presenteert. Sinds 2008 zijn Van Rossems' nuchtere en relativerende analyses ook te lezen in zijn eigen opinieblad: Maarten!.
Er is geen leuker cadeau dan een persoonlijk uitgekozen boek. Nog inspiratie nodig voor Vaderdag? Wij geven je met alle liefde wat tips; voor iedere vader wat wils. Lees meer »
Lees deze maand de meest aangrijpende oorlogsverhalen Lees meer »